Descriere
Spectacolul va oferi spectatorilor o experiență autentică și emoționantă a vieții din Irlanda rurală, printr-o poveste plină de pasiune și dramatism, reunind o distribuție remarcabilă și o echipă de creație de prestigiu, sub conducerea regizoarei Antonella Cornici.
"Dansând la Lughnasa este o poveste despre dragoste și familie, pierdere și speranță. Textul acesta chiar e o bucurie iar repetițiile la acest spectacol sunt cu totul și cu totul emoționante...Povestea celor 5 surori Mundy și a fratelui Jack a săpat în sufletele noastre...și ne-am descoperit și redescoperit. Demult nu m-am lovit de atâta emoție și dăruire. Spectacolul acesta nu a fost ușor pentru noi dar știu că va rămâne în sufletele noastre!
S-a întâmplat în 1936, în Irlanda..." ( Antonella Cornici- Regizor)
"Dansând la Lughnasa" urmărește viața celor cinci surori Mundy, ce trăiesc într-un sat irlandez în anii 1930. Povestea este spusă de Michael, fiul nelegitim al uneia dintre surori, și explorează relațiile complexe din familie, dar și dificultățile economice și sociale cu care se confruntă acestea.
Pe fundalul festivalului celtic Lughnasa, piesa tratează teme precum speranța, iubirea și lupta pentru supraviețuire, într-o lume aflată în schimbare și este inspirată de amintirile din copilăria lui Friel petrecute în Donegal, Irlanda.
“ Sunt extrem de fericită și mândră totodată că primul meu proiect ca manager este unul atât de sensibil, răscolitor, complex …. Giurgiuvenii merită să aibă acces la producții ambițioase și realizate cu profesionalism și da, se poate și aici, în micuțul nostru orașel de provincie să avem astfel de spectacole. Cu acest spectacol vă dezvălui o parte din mine, a copilului reîntors în orașul natal după o absență îndelungată… Sunt sigură că nu veți regreta dacă veți alege să fiți alături de mine, de noi… !”( Ana-Sivu Daponte – Manager interimar și actriță)
Scenografia spectacolului, semnată de Alina Dincă Puscașu, va fi completată de coregrafia creată de Victoria Bucun, de ilustrația muzicală realizată de Șerban Chițu și de light design - ul semnat de Lucian Moga, oferind astfel o experiență memorabilă pentru toți cei care vor să se bucure de arta teatrală la cel mai înalt nivel.
Brian Friel (1929-2015) a fost un dramaturg, prozator și regizor irlandez, cunoscut în special pentru piesele sale care explorează complexitatea și fragilitatea relațiilor umane și ale identității culturale irlandeze. Printre cele mai cunoscute opere ale sale se numără "Dansând la Lughnasa"și "Philadelphia, uite că vin!".
Festivalul Lughnasa (numit și Lughnasadh) este un festival tradițional celtic care se sărbătorea în luna august, pentru a marca recolta de cereale. Numele festivalului provine de la zeul celtic Lugh, iar sărbătoarea era o ocazie pentru oamenii din comunitățile rurale să se întâlnească, să danseze și să se distreze după o perioadă de muncă grea. În Irlanda, festivalul Lughnasa este încă sărbătorit în unele regiuni, deși a pierdut mult din importanța sa istorică.
Distribuție
Distribuție: Vlad Bînzoiu, Ana Sivu-Daponte, Anca Pascu, Oana-Maria Dragne, Mădălina Borș, Claudia Moroșanu, Șerban Chițu, Adi Gheo
Regia: Antonella Cornici
Scenografie: Alina Dincă Pușcașu
Ilustrație muzicală: Șerban Chițu
Coregrafie: Victoria Bucun
Light Design: Lucian Moga
Asistenți regie: Andrei Piu, Robert Vlad
Afis: Cristina Huțu
Galerie foto
By Cristina Maria Stan